Skive Bibliotek kan nu kalde sig ”verdensmålsbibliotek”
Skive Bibliotek har i længere tid arbejdet for at inddrage FN’s verdensmål og borgerne for at tydeliggøre bibliotekets rolle i den bæredygtige omstilling. Nu er biblioteket officielt blevet verdensmålscertificeret.
Af Peter Andersen
Frøbiblioteket, visible mending, fællesspisning og Green Friday. Det er blot nogle få af de mange aktiviteter og nye tiltag, der har været på Skive Bibliotek for at synliggøre og formidle arbejdet med FN´s verdensmål. Et arbejde, der handler om at formidle viden og litteratur om bæredygtighed, men også om at hjælpe folk, der gerne vil bidrage til et grønnere og mere bæredygtigt samfund, med at sætte lokale aktiviteter i værk.
Fokus i lang tid
Biblioteket har i lang tid haft fokus på at mindske forbrug og få glæde af genbrug. Et fokus der er en stor del af omdrejningspunktet i det meget velbesøgte, kreative område Opfinderiet på bibliotekets 1. sal.
- Vi er meget stolte over at blive certificeret. Som folkebibliotek har vi et ansvar for at formidle viden og inspirere til at arbejde for en bedre verden,” siger bibliotekschef Vita Debel og uddyber:
- Vi fokuserer på at gøre FN’s verdensmål mere håndgribelige for borgerne. Det gør vi blandt andet ved at stille bibliotekets rammer til rådighed, så vi kan mødes på tværs, blive klogere og inspirere hinanden med alt det, vi allerede gør, og det, som vi fremover kan gøre sammen. Certificeringen handler også om selv at vise vejen og gøre vores bibliotek mere bæredygtigt.
Fødselshjælper for idéer
Det er Danmarks Biblioteksforening, netværket DB2030 og bæredygtighedsorganisationen Chora 2030, der står bag udviklingen af certificeringsprogrammet, som skal være en fælles ramme for bibliotekernes verdensmålsarbejde.
Programmet tager udgangspunkt i bibliotekets traditionelle opgave med at give adgang til viden, men har særligt fokus på at inddrage borgere og lokalsamfund, så biblioteket kan fungere som fødselshjælper for nye idéer og aktiviteter. Samtidig skal biblioteket også selv være med til at vise vejen og arbejde for at gøre biblioteket mere bæredygtigt.
Om certificeringsprogrammet
Programmet er udviklet af Danmarks Biblioteksforening og Chora 2030 i samarbejde med 20 pilot-biblioteker. Udviklingsprojektet er støttet af Tryg Fonden.
Første skridt i certificeringsprocessen er at involvere medarbejderne i at komme med forslag til bibliotekets arbejde med verdensmål og bæredygtighed. Derefter skal der udarbejdes en 3-årig handleplan for arbejdet, og når biblioteket så er kommet godt i gang med at sætte tiltag og aktiviteter i værk både i forhold til borgere og biblioteket selv, kan det få en certificering. Certificeringen er en anerkendelse af, at biblioteket har taget verdensmålene til sig på alle niveauer.
Samtidig er programmet en hjælp til bibliotekerne til at skabe struktur i arbejdet og udvikle bibliotekets nye rolle som et mødested for borgere, der i fællesskab ønsker at bidrage til en bedre verden.
Certificeringsprogrammet varetages af Chora 2030, og alle interesserede biblioteker har mulighed for at deltage.